luni, 18 octombrie 2010

Toamna.... mea I


Îmi place să cred ca toamna mea este într-un fel doar a mea şi că nimeni altcineva nu a mai trăit toamne de-ale mele. Dau dovadă de un egosim susţinut în această privinţă. Pentru ca amintirile mele despre toamnă nu se compară cu nimic din ceea ce experimentez în prezent. Mi-au scurtat unii timpul şi parcă şi bucuria de a vedea toamna. Acum sunt pe fugă, las în urmă frunze colorate în vânt. Şi ce folos că ma simt vinovată, că nu mă opresc să le admir, dacă chiar nu o fac?!

Eu sunt născută la începutul toamnei. Exact acea perioadă când ziua de lumină începe să se scurteze pe nesimţite şi se simte miros de copt, dar încă este prea devreme de recoltă. Când e ziua mea, vara îmi face cadou toamna. Aşa... necondiţionat... fără dorinţe sau vise. E un cadou ce îl primesc deja de ceva timp. Şi simt că trebuie să readuc la viaţă anumite amintiri, pentru a învăţa din nou să preţuiesc ce-mi plăcea nespus odată.

Eu am crescut la ţară. Şi chiar îmi place apelativul "ţărăncuţă", pentru că eu văd în oamenii de la ţară adevărata viaţă, adevăratul suflu al naturii. Acolo e, nu pierdut între betoanele oraşelor. Am învăţat să-mi preţuiesc satul facând naveta. Habar n-are nimeni, nimeni cât de mirific se schimbă peisajul când ieşi din oraş, te îndrepţi drept spre munţi şi apoi coteşti spre nişte dealuri ce închid orizontul unde apune soarele. Am înţeles mai târziu de ce satul nu se află la "drumul mare", ci este un pic izolat. Tocmai pentru a se integra perfect în peisaj. Ca darul naturii să devină perfect.

Şi într-un asemenea loc anotimpurile devin profesori. Orice teorii despre cum decurge un anotimp pălesc în comparaţie cu spectacolul naturii. La noi, toamna o aduce vara, cu iz de ierbi uscate târziu şi mov. De la brânduşele de toamna. Când răsărea prima în grădină, sub nuc, simţeam că e momentul să mă pregătesc de bucuria simfoniei ce va urma. Şi apoi cădea o frunză. Prima frunză a unui măr ionatan se colorează în portocaliu şi apoi într-o nuanţă roşiatică. Asta nu uit.

Pentru că de când eram copil, îmi propuneam să nu uit niciodată anumite imagini, care consideram eu, aşa, în mintea mea de copil că nu trebuie cu niciun preţ să le uit. Cum ar fi prima brânduşă de toamnă, care parcă creştea în acelaşi loc, în fiecare an, şi prima frunză căzută din mărul ionatan. Tot aşa am ţinut neapărat să-mi aduc aminte de plăcile perfect pătrate care formau primul trotuar al curţii noastre. Când s-a hotărât tata să facă alt trotuar, am zis că trebuie să-mi aduc aminte întotdeauna cum arăta curtea aşa, cu iarba crescută între plăci, cu labirinturi de furnici peste tot. Şi chiar dacă între timp s-a schimbat din nou trotuarul, eu tot aşa mi-l aduc aminte, ca la început. De aceea, mă respect pentru hotărârea luată... să nu uit. Şi atunci când uit, încerc să mă adun din zările împrăştiate ale lumii noastre şi să-mi aduc aminte ce învăţasem să preţuiesc odată: adevăratele valori nepreţuite, cum ar fi toamna... mea.

marți, 12 octombrie 2010

Pui cu legume



Pe cât de banal titlul pe atât de complexă trebuie să fie dăruirea când se prepară puiul cu legume. In principiu este valabilă această regulă: mâncarea trebuie preparată cu dragoste, orice fel... Dacă se prepară cu nervi şi plictiseală, nu va avea niciodată gustul care trebuie... şi se poate transforma chiar în otravă. De aceea este obligatoriu să găsiţi bucurie în a găti şi dacă mai ziceţi şi o rugăciune, mâncarea va fi binecuvântată.

Şi să vă povestesc despre inspiraţia pe care am avut-o într-o minunată seara la începutul toamnei.
Am avut un piept întreg de pui. Acuma, de preferat este ca puiul să fi fost de la ţară. Al meu aşa a fost, crescut în liberatate de către tata. Şi în mod clar are alt gust decât cel crescut între zăbrele.

L-am aşezat cu cea mai mare tandreţe posibilă într-un vas mare de yena şi am turnat încet ulei de măsline, parcă vrând să-i alin toate durerile lumeşti. M-am prefăcut că l-am uitat pentru o bună perioadă de timp în cuptor, la vreo 175 de grade Celsius.

Între timp am curăţat cartofii. De preferat să fie cartofi nu prea mari, pentru a-i putea decupa în joacă în rotocoale aproape identice. Aşa ca la ora de lucru manual din generală.

Când carnea era aproape gata, adică acel moment perfect între pătrundere şi acoperire cu o urmă vagă de auriu, am aşezat feliile de cartofi, astfel încât să se transforme într-o pătură protectoare.

Şi până au mai binevoit pieptul de pui cu cartofii să-şi povestească întâmplările, m-am dedicat în întregime minunilor naturii:
Roşiile le culesesem în acea zi din grădină, ceapa roşie, ardeii şi gogoşarii îi cumpărasem de la poarta unei gospodării dintr-un sat de lângă Buzău cu câteva zile mai înainte, usturoiul, ţelina şi pătrunjelul verde le aveam tot din grădină.

Le-am tocat mărunt pe toate şi le-am lăsat într-un vas vreo 10 minute să-şi petreacă gustul una de la alta, am adăugat sare, piper şi vin. Vinul tot de casă, din recolta de struguri a toamnei trecute.

Şi, când chiar căpăta totul în minunatul meu vas de yena o culoare aurie, am turnat amestecul peste cartofi. Le-am mai lăsat la cuptor vreo 15 minute, pentru a se coace şi legumele. Şi apoi... am servit masa. Mă scuzaţi, întâi am facut poze, pentru a împărtăşi şi altora inspiraţia mea culinară.

Pe cât de bine arată, gustul a fost de 10 ori mai bun. Pentru că satisfacţia de a trata aceste minuni ale naturii cu aceaşi dăruire pe care o arată ele oamenilor, a contribuit în mod inevitabil la rezultatul deosebit.

Vă doresc bucurie în a pregăti puiul cu legume şi poftă foarte bună.




duminică, 10 octombrie 2010

Ploaie de lumină


Acolo unde ceru-şi sărută pământul,
De unde vânturile bat spre gândul vieţii,
Aştepţi tu, trecător prin roua dimineţii,
Aceeaşi ploaie de lumină.

Mai târziu, un furnicar de suflete pierdute,
Nu va simţi arsura acelui cerc de foc
Şi-atunci zadarnic vei încerca să îţi faci loc
Spre acel tainic vânt al serii.

Zadarnic cu al tău suflet de ură şi iubire,
Cu rănile-ţi deschise şi corpul fremătând
Vei încerca a înţelege cugetând,
Văzând apusul omenirii.

Dar nu-i nimic. Nu plânge... nu înceta să speri...
Aşteaptă, trecător prin roua dimineţii,
Cu rănile-ţi deschise, întins în iarba vieţii,
Aceeaşi ploaie de lumină.

Eu - martie 2000

vineri, 8 octombrie 2010

Mario Vargas Llosa - Premiul Nobel pentru Literatura 2010


Cu deosebită plăcere am luat la cunoştinţă în această dimineaţă de iarnă timpurie (chiar dacă este începutul lui octombrie, la noi a nins) că laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2010 este Mario Vargas Llosa।


Distincţia a fost acordată pentru „cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”.

De aceea, va doresc lectura placuta, pentru ca speciala va fi inevitabil:

miercuri, 6 octombrie 2010

Sa nu-mi ucideţi toamna...

Am să găsesc eu oameni
Puţini sensibili poate,
Să nu-mi ucidă toamna
Prin cruda realitate?

Să nu-mi ucideţi toamna,
Voi, rasă progresistă!
Căci pentru voi nici viaţa,
Nici toamna nu există.

Voi nu-i vedeţi culoarea?
Şi-a ei strălucire?
Voi nu-i vedeţi apusul
Şi frunzele-n roire?

Voi nu-i vedeţi şi munţii
Şi valurile mării,
Cum freamătă, se-agită
În pragul aşteptării?

Nu! Voi nu vedeţi nimic!
Acoperiţi cu smoală
Şi frunze, munţi şi mare...
Şi toamna.... o să-mi moară...

Închideţi între ziduri
A toamnei frumuseţe
Şi-aşa îmi pare mie
Că n-o să vă mai pese...

Să nu-mi ucideţi toamna,
Că-mi va muri oricum,
Sub valuri de zăpadă
Cazute... peste drum...

Eu - octombrie 1999

vineri, 1 octombrie 2010

Cultura gratis 2

De ieri si pana duminica in Piata Sfatului din Brasov are loc Targul de Toamna.

Pe langa mancaruri traditionale, bauturi, flori etc, etc. (la un anumit stand sunt niste bomboaneeeeeee), avem parte din nou ce Cultura Gratis.

Cu alte cuvinte, avem oras de oras.

Vineri, incepand cu ora 16.30 - spectacol sustinut de comunitatea roma, ansamblele Korona si Bokreta
de la ora 18.00 - Concert Iris

Sambata, in cursul zilei, cei de la Teatrul Arlechino vor avea o reprezentatie, iar seara canta Vita de Vie si Directia 5.

Deci, ce mai conteaza ca e frig?