vineri, 17 septembrie 2010

La malul marii, la Esmahan Sultan

Un lucru pe care-l consider foarte important este obiectivitatea. Si ca sa fiu obiectiva trebuie sa laud eforturile administratiei din Mangalia de a pastra in buna-stare si de a include in circuitul turistic moscheea Esmahan Sultan din centrul orasului. Este cel mai vechi lacas de cult musulman de pe teritoriul tarii noastre, construit in sec. al XVI-lea (anul ar fi 1525, dar diferite surse dau ani diferiti, de aceea o sa ma rezum la secol). Moscheea a fost construita de catre fiica sultanului Selim al II-lea, in zidurile acesteia fiind incorporate pietre din vechea cetate Callatis.
Cand am ajuns acolo, nu-mi puteam imagina cum de in vremea regimului comunist locul fusese lasat in paragina. Este o minunatie. Chiar nu puteam vizualiza ca cimitirul vechi de 300 de ani sa fi fost exact in strada... pierdut printre balarii.
Nu am mai vazut pana acum un cimitir musulman si nici nu stiam ca orientarea lor este cea inversa decat a moscheei. Este foarte interesant.... Turbane sculptate in piatra pe cele doua coloane, cate una la fiecare capat al mormantului, morminte mici, mici, pentru copii.
Din fantana de acolo se lua apa pentru spalarea persoanelor decedate. Si fantana este reconstruita din pietrele unui vechi mormant.

Acum locul este restaurat in totalitate, multumita administratiei orasului Mangalia. Si ma bucur foarte mult de acest efort depus pentru comunitatea turca. De fapt nu doar pentru ei, ci pentru noi toti. Cu un bilet in valoare de 4 lei avem ocazia sa intram in lumea lor.
Desigur dupa ce ne descaltam la intrare. Comparativ cu moscheea din Constanta, unde ni s-au dat fuste si baticuri, aici singura conditie a fost sa ne lasam incaltamintea afara, frumos ordonata.

Chiar imam-ul a inceput sa ne povesteasca cate un pic despre moschee si istoria ei si un pic mai mult despre obiceiurile musulmane. 
Interiorul este simplu, altarul este indreptat in cea mai deplina simplitate catre Mecca. Singurul lucru mai altfel este locul femeilor, separat de cel al barbatilor. Cu asta mi-e cam greu sa ma obisnuiesc, dar trebuie respectat si cultul lor, asa cum este.
Chiar citeam pe o hartie, pusa pe masa de la intrare in moschee, ca religia islamica vine in completarea tuturor celorlaltor religii, iar Coranul este in aceasta credinta o desavarsire a tuturor celorlaltor carti sfinte. Acest aspect va fi disecat de subsemnata, dupa o aprofundare mai variata ale acestora din urma.


Ca si o completare: nu conteaza ca lacasul de cult sa fie aurit, plin de bogatii si lucruri nepretuite din punct de vedere material. Lacasul ar trebui sa adune credinciosii la un loc, indiferent de rit, doar pentru puterea rugaciunii colective. Si musulmanii, la chemarea imam-ului strigata suav si totodata puternic din minaret - Allahu Akbar - , se roaga impreuna, indiferent daca sunt la acea ora in moschee sau nu. 
 

Pentru a ca asa sunt ei invatati de mici. Si stiu ce putere are rugaciunea lor. Desigur, aici ii includ pe credinciosii, care stiu ce inseamna adevarata credinta, si nu pe fanaticii religiosi. Pentru ca nu toti musulmanii sunt oameni rai, asa cum vrea sa ne invete Occidentul. Din contra, cred ca printre ei se gasesc mai multi oameni buni decat printre noi. Noi, care mergem la biserica noastra duminica dimineata, ca sa ne vada comunitatea, nu mergem cu sufletul, mergem cu mintea, nu ne imbracam in credinta, ne imbracam in materialism, ca sa nu fim judecati de ceilalti ca am avea un aspect saracacios, necorespunzator "averii" actuale. Noi, majoritatea, ne rugam mecanic, ca asa trebuie, nu ca asa vrem. Trebuie sa invatam de la ceilalti ce putere are unitatea in credinta.
De aceea, pentru tot ce am insirat mai sus, moscheea Esmahan Sultan, mi-a inspirat un deosebit respect. 

Si am mai invatat ceva in acea calatorie scurta. Pe langa spiritualitatea castigata, am inteles ca se poate inveseli un cimitir vechi de 300 de ani cu o cultura colorata de dovlecei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu