marți, 20 aprilie 2010

Ceasul al 11-lea


Nu-i de ras, dar nu m-am putut abtine. Cand ma gandesc cati bani primesc si cat de laudati sunt "marii jurnalisti" ai Romaniei, imi pare totul rupt de realitate si aruncat intr-o penibilitate absoluta. Totul insemnand eruptia acelui vulcan din Islanda, al carui nume nici macar nu-l pot copia corect, daramite sa-l pronunt. Acuma, toata atentia presei se indreapta asupra vulcanului vecin, Katla. Pai normal, ala micu' scuipa fum, acolo sa intrerupa traficul aerian, ala mare e mare si e rau de rau daca erupe. Si nu ma pot abtine sa nu dau citate:

"Pentru ca este un vulcan mai mare, Katla are si un potential de eruptie mai mare" sau "Nu intotdeauna vulcanii transmit semnalele precursoare inainte de a erupe. Uneori, pot erupe fara niciun avertisment". Cata informatie noua pe cm patrat!
Apoi vine un specialist, nu stiu de unde, si zice ca daca erupe cel mic, cel mare face la fel, ca exista nu stiu ce canale comune de magma. Apoi vine alt specialist, si chiar nu mai conteaza de unde, si zice ca nu existe cai de comunicare intre cel mic si cel mare si ca cel mare si-a facut de cap si singur. Si cand a erupt asta din urma in sec. XVIII (sper sa nu gresesc) au inghetat mai multe ape, culturi nexam etc.

Na-ti-o buna! Astia ne cred prosti. Dar daca stau sa ma gandesc mai bine, suntem chiar prosti. Adica ar trebui sa preluam din presa, cum o fi ea, scrisa, vazuta sau auzita, doar informatia bruta. Erupe un vulcan de dimensiuni mai mici, norul de cenusa aruncat in aer pluteste deasupra Europei. Daca erupe un vulcan mai mare, putem sa ne gandim si singuri ce se poate intampla.

Acum, ecologistii sunt tare fericiti. Oprirea traficului aerian a redus consistent poluarea. Si pe bune ca m-am pierdut: adica incalzirea globala este incetinita datorita consecintelor naturale ale eruptiei sau datorita consecintelor economice asupra infrastructurii?!

In modernitatea lui, Internetul nu-mi permite sa gasesc o insemnare a unui aristocrat din sec. XIX, care isi descria inflorirea gradinii inainte de eruptia vulcanului Katla, si ulterior pustietatea acesteia lasata in urma de norul de cenusa asternut pe pamant.

Nu mai conteaza ce zice presa. Pentru ca suntem atat de infimi, atat de ignoranti si atat de infumurati ca oameni, incat majoritatea dintre noi cred ca banii, afacerile, concediile, buna-stare te scapa de urmarile naturii. Pai cum sa nu rad?!

Atat de puternica si stapanitoare este Natura in creatia Domnului, incat ne atrage atentia asupra lucrurilor evidente. Suntem nimic in fata ei si ar trebui sa plecam capul. Doar Natura poate transforma minunatia de peisaj din poza de mai sus, vulcanul Katla, intr-o furie asupra a tot.

Si indiferent cat ne opunem si cat o distrugem si cat nu ne gandim la ea, Natura primeaza si va invinge. Pot sa existe nenumarate statii de monitorizare a activitatii vulcanice, a poluarii aerului, a cutremurului. Ceea ce se trebuie, se va intampla oricum. Ramane doar sa ne canalizam energiea asupra ceea ce trebuie si este cu adevarat important.

Va recomand cu tristete, din pacate, sa vedeti documentarul "Ceasul al 11-lea". Concluziile le gandeste fiecare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu