luni, 2 august 2010

Jurnal de calatorie IV - Monumentul Everard't Serclaes

Chiar in capatul unei stradute ce da in Piata Mare a capitalei Belgiei, exact straduta care iti poarta pasii catre Manneken Pis, gasesti un monument ciudat. Este incorporat in peretele unei cladiri cu o arhitectura deosebita. Cand dai cu ochii de acesta, ramai consternat. Nici nu stii la ce sa te gandesti. Cat de bine s-a pastrat, cat de venerat este sau cum de se intampla acolo minunea ca din ochii statuii sa curga lacrimi de sange.

Monumentul il reprezinta pe Everard t'Serclaes, un erou local, care a contribuit la aducerea pe tron a mostenitorilor de drept Joanna si Wenceslaus de Brabant (sec.14). Ulterior a fost ales conducator al orasului de 5 ori. In anul 1388, dupa o disputa acerba cu Lordul de Gaasbeek cu privire la drepturile orasenesti, acesta a fost asasinat de catre fiul lordului. Pe cat de sublima este atractia fata de acest monument, pe atat de infioratoare a fost moartea eroului reprezentat. A fost asteptat pe un drum laturalnic in afara orasului si i-au fost taiate limba si un picior. A murit in chinuri groaznice. Poate de aceea si acum isi arata din cand in cand lacrimile de sange. Sa aminteasca de cata cruzime dispune omenirea cand vine vorba de lupta pentru putere.

Cat am fost noi acolo nu am vazut-o sa lacrimeze, dar pe caldaram si pe peretele de sub monument este o imensa pata maronie, indicand totusi ca ce se spune este adevarat.
Pentru localnici insa statuia pare a le indeplini dorintele. Cei care trec pe acesta straduta in drumul lor spre oriunde, se opresc cateva minute la statuie, o ating si par a se ruga. Se spune ca trebuie sa atingi statuia, ingerul, cainele si sobolanul. Si atunci o sa ai noroc. Datorita acestor atingeri, atat din partea belgienilor cat si a turistilor, figurile enumerate mai sus si-au pastrat stralucirea originala intr-un adevarat contrast cu restul monumentului, care isi arata varsta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu