vineri, 30 iulie 2010

Jurnal de calatorie III - Notre-Dame du Sablon

Aceasta biserica este cea mai veche din Bruxelles. Pe locul unde se afla, in anul 1300 era doar un tinut nisipos, ce servea drept cimitir, in interiorul acestuia aflandu-se o capela de dimensiuni reduse. A devenit loc de pelerinaj si rugaciune doar dupa ce in 1348, o doamna din aristocratie (nu i-am retinut numele), a adus din Antwerpen o statuie facatoare de miniuni, a Fecioarei Maria. Era tocmai perioada epidemiei de ciuma si se dorea cumva protejarea orasului din partea divinitatii. Se spune ca statuia ar fi fost adusa pe apa, pana aproape la capela. De acolo cred, si motivul unei statui suspendate, deosebit de detaliata, care doreste sa redea acest moment.

Ulterior, deoarece pelerinii faceau foarte multe donatii pentru acest lacas, una dintre bresle primeste aprobare sa extinda capela si sa o transforme intr-o biserica. De asemenea, in perioada care urmeaza devine un loc special si deosebit de respectat. De aceea si starea perfecta in care se afla acum. Numele si l-a pastrat, deoarece acolo se mai afla inca statui ale Fecioarei.

Vizitatul nu costa nimic, eventual se pot face donatii. Din cand in cand mai au loc si concerte.
Este un loc deosebit de linistitor si este o adevarata exaltare sufleteasca sa te afli acolo. Un pic de pace in mijlocul obiectivelor tursitice animate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu