miercuri, 28 iulie 2010

28 iulie - o zi mai altfel

În aceasta luna în ziua a douazeci si opta, pomenirea Sfintilor Apostoli si diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena.

Sfintii Apostoli din cei 70, Prohor, Nicanor, Timon si Parmena au fost printre primii diaconi ai Bisericii lui Hristos.

In Faptele sfintilor Apostoli (6, 1-6) se spune ca sfintii doisprazece Apostoli au ales sapte barbati plini de Duhul Sfânt si de intelepciune - Stefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae - si i-au hotarât in slujba de diaconi.

Sfanta Biserica face pomenirea lor împreuna in aceasta zi de 28 iulie, chiar daca ei au propovaduit cuvântul credintei si marturiseau pe Domnul Iisus Hristos Fiu al lui Dumnezeu si om desavârsit in locuri si timpuri diferite.

Sursa: http://www.calendar-ortodox.ro/luna/iulie/iulie28.htm


Apostolul Parmena

Sfântul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Parmena a fost unul din primii Şapte Diaconi aleşi de Cei Doisprezece Apostoli să slujească în Biserica din Ierusalim , după cum este precizat în Faptele Apostolilor. El a fost, de asemenea, unul din Cei Şaptezeci de Apostoli trimişi de Isus Hristos să propovăduiască, aşa cum se precizează în Evanghelia dupa Luca în capitolul 10. După ce a propovăduit mulţi ani în Asia Mică, el s-a stabilit în Macedonia. Hipolit spune că Parmena a fost episcopul din Soli Se crede că a avut moarte de mucenic în Filipi, Macedonia, în anul 98 AD, în timpul persecuţiilor creştinilor ale Împăratului Traian. Biserica îl pomeneşte pe Apostolul Parmena în 4 ianuarie împreună cu Cei Şaptezeci şi în 28 iulie cu cei Şapte Diaconi.
Sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Parmena

4 comentarii: