miercuri, 10 februarie 2010

Despre Jurnal spre Maturitate

www.dexonline.ro : MATURITÁTE s.f. Stare de deplină dezvoltare (fizică și intelectuală); calitatea de a fi matur; p.ext. perioadă din viața omului între tinerețe și bătrânețe. ♦ (Biol.) Stare de dezvoltare deplină a unui organ sau a unui organism întreg. ♦ Stare de deplină dezvoltare a unui fruct; coacere. ♦ Fig. Stadiu înaintat de experiență, de însușire a cunoștințelor; seriozitate, profunzime (determinată de vârstă, de experiență).

Calitatea de a fi matur, ceea ce este o artă, reprezintă, conform definiţiei, perioada din viaţa omului între tinereţe şi bătrâneţe.
N-aş putea sa definesc aceste stadii decât din punct de vedere fizic, pentru că sensul figurat al celor două e diferit pentru fiecare individ în parte în funcţie de unicitate.
Când ne dăm seama că avem o experienţă vastă, că ne-am însuşit toate cunoştinţele posibile? In viaţa asta sigur nu. In câte vieţi? In câte stadii de iniţiere?

Mă amuz: ♦ (Biol.) Stare de dezvoltare deplină a unui organ sau a unui organism întreg. ♦ Stare de deplină dezvoltare a unui fruct; coacere. ♦
Pentru că mă gândesc la ce a spus Jules Renard despre maturitate:
„Zici că nu eşti destul de copt. Aştepti oare să putrezeşti?”

Cu câtă seriozitate şi profunzime trebuie tratată problema maturităţii nu ştiu.
Dar ştiu că ne maturizăm câteodată fără să vrem sau uităm să ne maturizam ... şi poate de aceea a apărut nevoia unui Jurnal spre Maturitate, cu poveşti culese în fiecare zi de pe drumul vieţii, cu si despre oameni, cu si despre noi.

3 comentarii:

  1. Comentariul de mai jos este de la M.Nick (nu a reusit sa se inregistreze of of)Dar eu ii multumesc ptr efort...

    "Totul ce ar trebui sa face m sa ne stabilim referinta adica punctul de vedere.
    Din punct de vedere fizic - maturitatea este a cea perioada din viata cand incepe sa ti se modifice vocea, si sa iti creasca par ba pe colo ..... ba pe colo.

    Din punct de veder psihic - maturitatea este a cea perioada din viata cand poti sa iei decizii de unul singur si sa-ti asumi responsabilitatile pentru deciziile luate."

    RăspundețiȘtergere
  2. Maturitatea......greu subiect.... si nu stiu daca sunt destul de matur ca sa-mi dau cu parerea, chiar daca am parul aproape alb.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru mine maturitate inseamna intelepciune

    RăspundețiȘtergere