sâmbătă, 8 mai 2010

Biserica din Strei


Dinspre Sibiu spre Deva, pe undeva pe langa Simeria, se face un un drum la dreapta catre Hateg. Dupa cativa kilometrii intri in orasul Calan, sau, ma rog, ce a mai ramas din orasul Calan. Acesta este printre cele mai vechi localitati locuite din Romania, pe vremea romanilor fiind cunoscut ca statiune cu ape termale. Dar a avut vechiul regim grija sa transforme locul in centru industrial. Apoi, cei mai bine de 20 de ani de "libertate", au transformat si combinatul intr-o ruina. Si e de-a dreptul deprimant cand intri in oras. Dar continuand drumul spre Hateg, vezi pe o culme mica, un varf de biserica din piatra. In satul Strei trebuie sa mergi foarte incet cu masina pentru a nu rata straduta cu indicatorul batut de praf care te indreapta catre monumentul istoric.
Se mai merge doar putin pe ulitele inguste din sat si apoi trebuie sa intrebati satenii unde este, pentru ca sigur nu e de gasit. O poarta mare de lemn, parca intrarea in curtea unui boier, iti deschide calea pe o alee verde, umbrita de copaci, printre gradinile oamenilor. Cand realizezi ca lacasul a fost construit la 1200 si ceva, te intrebi cum a rezistat pana acum, cum de nu a fost "pedepsit" de comunisti. Hramul bisericii este "Adormirea Maicii Domnului" si nu se mai slujeste in ea decat o data pe an, la sarbatorirea hramului. Dupa cum spunea batranul care ne-a adus cheia, atunci se aduna in satucul din Strei toata suflarea satelor din jur.
Pictura este de prin 1300 si ceva, a fost la un moment dat acoperita cu var (da, da, in timpul regimului comunist), dar lasata sa bucure privirea dupa restaurare.
Cand se deschide usa grea de lemn, inauntru dai de bezna. Nu este energie electrica. Dar dupa ceva timp, se obisnuieste privirea sa admire cu uimire culorile imaginilor realizate in vremuri de mult apuse.

Eu un loc atat de mic, dar atat de plin de semnificatii, si daca poposesti un pic, chiar te poarta in alta lume, poate una mai buna si sigur mai simpla si mai frumoasa.
Mi-au placut tare mult in cimitir mormintele vechi, inconjurate cu gard din fier forjat si cu o cruce mica, pe care abia desluseam de atata vant si ploi cine se odihneste acolo. Pentru simplitate.
Va recomand ca dupa ce va pierdeti putin in lumea bisericii vechi din Strei, sa plecati spre Densus. Sunt doar cativa kilometrii si acolo puteti vizita cea mai veche biserica din Romania unde inca se slujeste. De asemenea, este o curiozitate arhitecturala rar intalnita, construita tot in secolul 13. Are hramul "Sf. Nicolae", iar N. Iorga spunea despre ea ca este "fara pereche in toata Romanimea".


2 comentarii:

  1. Biserica a fost mai intii catolica, apoi in secolul al XVI-lea a trecut la reformati (calvinisti) si a devenit ortodoxa in secolul al XVIII-lea. In anul 1712 s-a mentionat ca preotul reformat a fost chemat aici de familia Zeyk, dar avea putini enoriasi. Numarul reformatilor era in descrestere, in 1766 au fost in numar de 17. In 1802 protopopul reformat face o inspectie aici, dar biserica a fost deja folosita de enoriasii ortodocsi. (vezi Dáné István: A V.-Hunyadi Zarándival egyesült egyházmegye- és azon egyházmegyébeni egyházak történelme. In Az erdélyi reformata anyaszentegyház névkönyve 1863-ra. Cluj, 1863)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este vorba de biserica din Densus sau cea din Strei?

    RăspundețiȘtergere